(Dit artikel is eerder gepubliceerd in het familieperiodiek "De Schuurkrant")
In de vele handboeken over genealogie worden bidprentjes genoemd als een bron van informatie over personen uit de recente geschiedenis. Vaak geven de prentjes, ook wel gedachtenisprentjes genoemd, gegevens welke niet (of moeilijk) via andere kanalen, zoals de bevolkingsregisters en de Burgerlijke Stand, op te vragen zijn. De genoemde registers worden pas na vele jaren openbaar. Om de stamboom toch met personen uit het “heden” te kunnen vullen zijn de bidprentjes een welkome aanvulling.
Read more: Genealogie (Bidprentjes, een genealogische bron?)
(Dit artikel is eerder gepubliceerd in het familieperiodiek "De Schuurkrant")
Genealogie heeft twee betekenissen. Allereerst is het de officiële benaming voor geslachtkunde. Geslachtkunde houdt zich bezig met de afstamming en de herkomst van families en de opeenvolging van generaties. Het is een hulpwetenschap van de geschiedenis. Daarnaast is genealogie het officiële en algemene woord voor een soort familieoverzicht.
Genealogie is dus een bezigheid en het resultaat daarvan.
Het is een speurtocht in het verleden naar de voorouders, met als mogelijke resultaten een stamboom en/of een familiegeschiedenis.
Dit geeft meteen het 'minimum'-resultaat (stamboom) en het 'maximum'-resultaat (familiegeschiedenis) aan. Het resultaat is sterk afhankelijk van de hoeveelheid tijd die aan een dergelijk onderzoek besteed kan worden. Om een volledige familiegeschiedenis te schrijven moet je natuurlijk ook een goede kennis hebben van de tot de beschikking staande archieven.
Read more: Genealogie (of hoe je voorvaderen je bezig kunnen houden)